Recepty - Blog

Recepty

Cuketová

nátierka

Možno ju ešte nepoznáte, ale je výnimočne chutná, zdravá a jednoduchá!  Predstavujeme Vám cuketovú nátierku, ktorou určite potešíte svojich blízkych pri nedeľných raňajkách, ale aj partiu kamošov na najbližšej oslave. Tak poďme na to.

Potrebujeme:

1 stredne veľkú cuketu

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

½ smotanového bieleho jogurtu

Olivový olej, soľ, korenie, kurkumu

Postup:

Cuketu nastrúhame a zbavíme vody, na olivovom oleji orestujeme cibuľku a pridáme a podusíme (5-10minút). Pridáme cesnak, soľ, korenie a kurkumu a necháme vychladiť a vymixujeme. Nakoniec pridáme jogurt a kvalitne premiešame.

Podávajte na čerstvom pečivu, na ozdobu skúste použiť sezónnu zeleninku, ideálne reďkovku, cherry paradajku či jarnú cibuľku.

A na záver si pripomeňme, prečo je cuketa zdravá. Obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až ku jadrám buniek, čím ovplyvňuje vaše celkové zdravie a dodáva vám energiu. Bez neho by sme boli unavení a nič by sa nám nechcelo robiť. Preto spomínaná zámena v porekadle. Okrem toho obsahuje táto chutná zelenina ešte karotény, minerály: horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor,vitamíny: A, B, C ale aj vlákninu.

Recepty

MRKVOVÁ

nátierka

Patrí medzi obľúbené a predsa je stále mále známa. Ponúkame vám jej dzravšiu verziu, s jogurtom, aby ste si ju bez výčitiek svedomia mohli dopriať aj večer. Kď chcete jej chuť dokonale zvýrazniť, podávajte ju na čerstvom tekvicovom chlebíku. Ideálna ozdoba? Predsa vajíčko. Tak poďme na to.
Potrebujeme:
180 g mrkvy
20 g cibule
15 g strúhaného chrenu
75 g bieleho jogurtu
1 uvarené vajce
citrónová šťava

Postup
Mrkvu nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko spolu premiešame s cibuľkou, chrenom a nakoniec pridáme hustý biely jogurt.
Aby ste vedeli, že ste spravili aj niečo pre svoje zdravie, pamätajte, mrkva obsahuje Vitamín A (Retinol). Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá aj na iné vitamíny: B, Vitamín C (Kyselina L-askorbová), Vitamín D (Kalciferol) a Vitamín E (tokoferol), Vitamín B9 (Kyselina Listová), Vitamín B5 (Kyselina Pantoténová), kremičitú, pektínové látky a silice Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje Horčík (Magnézium), Vápnik (Kalcium) i Železo. Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Skrátka vynikajúca plodina plná sily, pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných obsahujúcich látok.

ako urobiť

dobrú

PÁRTY

Ako zorganizovať dobrú párty?

Žijeme v dobe, v ktorej sa ľudia radi zabávajú, stretávajú a užívajú si život. Je preto prirodzené, že hľadáme príležitosti na takéto milé stretnutia s rodinou či priateľmi. Ako teda usporiadať vydarenú akciu u seba doma? Existujú nejaké zásady a pravidlá, aby vyšlo všetko podľa našich predstáv? Poďme si ich prejsť.

  1. Nad tým čo plánujete, rozmýšľajte skôr.

V živote možno platí, že tie spontánne akcie sú najlepšie, ale v prípade, že ste hostiteľom, sa vám nemusí vždy osvedčiť. Dátum a samotný štýl či dresscode párty, oslavy či priateľského posedenia je vždy potrebné dobre premyslieť a zmenežovať, aby sa aj pozvaní hostia vedeli zodpovedne pripraviť. Vyhnete sa tak stresu a nervozite a na vašej udalosti bude panovať len dobrá nálada.

 

  1. Kreativita na stole má vždy úspech

Pripravte pre svojich hostí niečo nové, niečo čo nejedávajú každý deň a zároveň, niečo čo určite majú všetci radi. Vyhnite sa experimentom a náročným jedlám. Platí, že v jednoduchosti je krása. Na vašom stole by nemala chýbať zelenina a ovocie, existuje veľa zaujímavých spôsobov ako ich naštýlovať. Obľube sa vždy tešia decentne a čisto nakrájané kúsky mrkvy, zeleru, uhorky či špargle, ktoré si len tak vaši priatelia namáčajú do rôznych dipov či nátierok. Určite odporúčame humus, ktorý je na prípravu veľmi jednoduchý a spĺňa aj požiadavky rôznych prípadných intolerancií. A ešte jeden tip k ovociu- snažte sa používať ovocie, ktoré nemá príliš veľa šťavy, aby aj po dlhšej dobe ovocný tanier vyzeral chutne a fresh. Ideálne sú čerstvé čučoriedky, jahody, jablko, ananás či hrušky.

 

  1. Nezabudnite na pitný režim.

Veľakrát je samozrejmosťou víno, pivo či iné alkoholická nápoje. Ale oveľa dôležitejšie k príjemnému večeru je kvalitné nealko. Namiešajte vašim hosťom domácu limonádu, použite bazový sirup či obyčajnú citrónovú vody s bobuľovým ovocím. Ak máte doma odšťavovač, nebuďte lenivý a odšťavte jablko, pomaranč či grep. S ľadom ale aj bez neho budú vaši priatelia určite milo prekvapení.

 

  1. Hrajte sa.

A na záver posledná priateľská rada. Pripravte si program, zaobstarajte si spoločenskú hru alebo nejakú vhodnú aktivitu. Len tak… ak by náhodou stála reč. Príjemná zábava dobre padne predovšetkým ľudom, ktorí majú stresujúcu či hektickú prácu.